Fläskfilé med pepparrot

Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketIdag har jag lagat tonfisk plättar..det går fort och fixa plättarna ..och perfekt om man vill äta en lättare måltid. Ska göra ett inlägg och skriva ner receptet på mina tonfisk plättar.

Nu har jag plockat fram " Min receptbok" där jag samlar på mig mina favoriter. Hittade ingen bild på fläskfilé..men det den här får duga...

Vad sägs om senapasmarinerad fläskfilé med pepparrot?


Receptet är för 10 personer:


1 kg fläskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Dressing
1 msk fransk senap
½ dl vatten
2 msk hackad rödlök
2 msk kapri
2-3 msk riven pepparrot
½ tsk salt och 2 krm svartpeppar

Förbered dagen gärna dagen innan:
Ugnen ska vara på 175 grader. Bryn köttet i en stekpanna. Lägg det på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra- Stek köttet i ugnen ca 20 minuter. Lägg senapen i en skål och vispa oljan, lite i taget.Vispa vatten, rödlök, kapris, pepparrot salt och peppar. Ställ kallt.

Ca 3 timmar före servering: Skär köttet i skivor och lägg upp på en fat. Skeda över såsen. Strö över extra riven pepparrot och kapris.

Baka tortillas

Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketMexikanska tortillas kan du laga själv hemma. Receptet är "Kanelgummans". Klart att man kan köpa färdiga tortillas/ tacos, men de smakar en del konserveringsmedel.

Det går alldeles utmärkt att ta majsmjöl istället för vetemjöl.

Recept, deg:ca 45 tortillas
250 gr margarin
5 dl vatten
lite mindre än 1 msk salt
1 kg vetemjöl ( kan bytas ut mot majsmjöl, delvis eller helt )

 Du börjar med att smälta margarinet och sedan  tillsätter du vattnet i samma kastrull så att det värms upp. Mjöl och salt häller du i en bunke, rör om. Sedan tillsätter du vätskan och arbetar i hop allt till en deg. När degen börjar släppa så gör du små bollar av degen som kan kavlas ut till en tortilla- tänk på att det ska vara samma diameter som stekpannan. När du väl har kavlat dem 3- 4 tortillas är det dags att  värma upp plattan till max, sedan sänker du värmen till nr 4. (Min spis har max värme nr 6 )

Innan du " steker" tortillan så ska du göra små hål/ tandpetare går bra/ eller med gaffel. Tortillan stekts utan smör!!! Steks bara några minuter ca 3 minuter/ vänd på tortillan och stek ca 3 minuter till.

Ha en tallrik redo och bakhandduk så att du lägger de i högar som bilden här. Tortillan går bra att frysa.

BloggRegistret.se

Blåbärspaj

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pajbotten: 
100 g. margarin
3/4 dl. socker (+½ dl farinsocker )
1 ägg
1 dl. vetemjöl

Fyllning:
3 dl. blåbär
blåbärpaj
1/2 -1 dl. socker
1 dl. matlagningsgrädde
1 ägg
( hackad mandel - om du vill)
Jag kryddar gärna med kanel.

Sätt ugnen på 200 grader!

Vispa margarin och socker pösigt.
Rör ner ägg och mjöl.
Bred ut i en pajform.
Lägg i bären.

Vispa socker, grädde, ägg och hackad mandel.

Slå över bären.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca. 30 minuter


BloggRegistret.se

Plocka blåbär

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Brukar du plocka blåbär? I morgon hade jag och sambon tänkt ta en promenad ut i skogen och plocka blåbär.

Vad gör du med din blåbär som du plockar?
JAG ANVÄNDER BLÅBÄR TILL

♥ Peeling- ansiktspeeling, bakar gärna blåbärspaj och blåbärsmuffins♥

BloggRegistret.se

Prinsessan fyller år

image11Prinsesstårtan: måste vara Sveriges populäraste tårta! Eller vad säger du? Det är ju Vicorias födelsedag idag, då är det passande med ett recept. 12 portioner.
Ingredienser
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
3 dl vispgrädde
1 färdigköpt marsipanlock
florsocker
marsipanros



Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund kakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp på ett galler för att kallna. Lägg fram marsipanlocket i sin förpackning och låt det bli rumstempererat.
Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och potatismjöl till fyllningen i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat och första bubblan syns. Lyft bort kastrullen från värmen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i den varma krämen. Rör tills gelatinet smält. Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar. Rör då och då. Vispa grädden med vaniljsockret till ett fast skum. Blanda ner grädden i krämen. Dela kakan i tre bottnar. Den översta ska vara ca 1 cm tjock. Lägg den understa bottnen på ett fat. Bred över hälften av krämen. Lägg på den mellersta bottnen och bred på resten av krämen. Låt krämen bli lite högre på mitten så att tårtan blir bullig. Lägg på den översta bottnen. Vispa grädden. Bred lite grädde runt kanten och resten ovanpå tårtan. Låt den bli lite högre mot mitten. Lägg på marsipanlocket. Garnera med florsocker och marsipanros.

( bild& recept:arla.se )


Hantera kött

Images for your blog codes

Vet du hur du handskas med maten som du köper? Vet du vad olika köttdelar heter?

Brukar du tvätta händerna när du lagar mat?

Jag har jobbat på ett antal restauranger för ett antal år sedan och jag kan säga att jag blev äcklad av att jobba där då jag såg hur folk hanterade maten, hygien  mm. 

Hittade en bra länk : Svensk köttinformation


Rostad potatissallad

Blog images codes

Hur ofta äter du potatis? Här har jag ett recept på " Rostad potatissallad".Lättlagad och god!
För 10 personer

2 kg delikatess-eller färskpotatis
2 msk olja, 1 tsk fingersalt
Dressing:
4 salladslökar
2 knippor rädisor
1 dl grovhackad persilja


6 msk olja
2 msk vatten
2 msk vinäger
1 tsk salt och 2 krm svartpeppar
1 tsk timjan

Det är aldrig fel och förbereda dressingen dagen innan. Strimla salladslöken och halvera rädisorna.

Sätt ugnen på 225 grader. Picka potatisen , dela i stora halvor. Lägg i en långpanna. Ringla över oljan. Vänd runt. Strö över fingersalt. Stek i ca 30 minuter mitt i ugnen.

3 timmar för servering: så blandar du potatisen, med lök, rädisor och persilja och så häller du över dressingen.


BloggRegistret.se

Enkel äppelpaj

image10Här har du en bild på min äppelpaj som jag bakade i lördags.

Du behöver
* 5 fasta syrliga äpplen
*1 dl socker
*1 msk kanel

Pajdeg

1½ dl vetemjöl, 1½ dl socker och 100 gram smör eller margarin

Lägg äpplena i en form. Strö över socker och kanel.

Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Arbeta in fettet till en deg. Låt degen vila i ca 20 min- kylskåpet.

Kavla degen till en lock och grädda i 225 grader,  ca 20-25 minuter.



Serveras med vaniljsås.
BloggRegistret.se

Torskfilé a la Kanelgumman

image9
      bild: kanelgummans-privat


Idag ville jag inte stå i köket och laga mat i flera timmar.Fast vi ville ändå äta ett nyttigare alternativ.

FISK: är ju bra att äta!! (Rik på omega 3- Lax är ju ett bra alternativ.)

Den här rätten tar bara en stund och laga.

Du behöver: torskfilé, morötter, champinjoner, purjolök, citroner. Kryddas med citronpeppar och salt. Mildas grädde: med nyckehål, 4% fett.

Dela torskfilén i 4 bitar:  smörj en ugnsform och lägg den delade torskfilén i ugnsformen. Krydda med citronpeppar och salt. Häll lite av Mildas grädde. Ugnen ska stå på 200 grader. Låt fisken stå i ca 10 minuter.
Sedan vänder du fisken och häller de andra hackade grönsaker. Champinjoner ska stekas innan.
Tillsätt mer kryddor och lite till av Mildas grädde.

Nu ska detta gräddas i ca 20 minuter till.
Alternativ: om du ta bort potatisen: RÅRIS. Serveras med sallad.

Chip cookies

Foods Gif Images

Någon som tittar på " Leila bakar"? Jag tycker att hon har så härliga recept och roliga idéer på kakor och bakelser.

Jag gillar själv och baka. Inte att jag äter allt själv, men det är gott och bjuda på hembakat när man får besök. Jag fastnade för CHOCOLATE CHIP COOKIES.. där du kan göra hur många olika smaker som helst. Degen kan du ha i frysen och bara upp ett tag innan dem ska ätas. Bra lösning!


Recept på piroger- Empanandas

Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketJag hade lovat att jag skulle skriva ner receptet på" Empanadas " eller Piroger.

Finns också smördegs piroger som man steker: fyllningen här kan vara ost; eller sylt och frukter också.







Degen... är till ca 80 piroger. Jag brukar göra 40 piroger i normala fall.
I pkt torr jäst
1½ msk salt
1 msk socker
1 kork ättika ( som gör att det blir bra balans idegen och att den  jäser bättre )
350 gr margarin
1 liter vatten
2½ kg vetemjöl  ( Samma deg går att använda till sk. tekakor som är så populära i Sydamerika ) Degen ska jäsa i 1 timme.

Du smälter smöret; och värmer upp vattnet i en kastrull.- till ca 45 grader är ok om det är torr jäst.- häller i vätskan i bunken.  Bäst av allt är om du har en bakmaskin. Sedan häller du i jästen, med salt, socker- ättika, RÖR OM. Tillsätt vetemjölet och rör om tills degen blir smidig. Låt degen jäsa 1 timme.

Fyllning: klassiska piroger består av köttfärs, ( fransyska-kött ) , ägg, lök, russin och svarta oliver.
Fyllning är till ca 10 piroger
4 st lökar
50 gr chilipulver/ torkade chili
500 gr nöttfärs ( ej blandfärs , då försvinner smaken )
1 köttbuljong ( tillsätt vatten )
3 ägg som kokas  ( används senare till fyllningen )
Kryddor, salt, peppar, oregano ( Fyllningen smakar som bäst om du gör den dagen innan.)
russin och oliver

Fyllningen: Här steker du lök, köttfärs, tillsätter kryddor. Buljongen- tillsätt vatten )

När degen har jäst 1 timme så ska den kavlas , den får vara ca 9 mm tjock. Kavla ut till en längd ca 60 cm* 40 cm.

Lägg klickar av fyllningen på degen: som ska då vara köttet, ca 4 russin i varje pirog, 1/3 av ägget och 2 st oliver, så viker du den sidan av degen som inte har någon fyllning till en typ " calzone" för att vika i hop degen- penslar du dessa delar som du viker ihop med ägg och mjölk.  Tänk att du ska knyta samma degen och ha fyllningen i mitten. ( Tycker du att det är svårt -så forma degen till mindre cirklar / kavla och gör klicken av fyllningen i mitten och sedan viker du i hop pirogen )GLÖM  INTE OCH OCH PENSLA: OCH GÖRA HÅL PÅ PIROGERNA MED HJÄLP AV EN TANDPETARE. PENSLAS MED ÄGG OCH MJÖLK.

Pirogerna ska gräddas i ca 225-250 grader i ca 10-15 minuter. Piroger går alldeles utmärkt och frysa.

RECEPTET/ "ÄR KANELGUMMANS"

Couscous " lättare" alternativ

image8Couscous smakar egentligen inte så mycket i sig. Har du provat couscous någon gång? Det berors på hur man lagar den och vad du tillsätter för kryddor.

Couscous och kyckling- perfekt kombination -gärna med curry.
Tips på smaksättning
♥ Andra alternativ är kanel och apelsinbitar
♥ Finhackade grönsaker som zucchini, morot, purjolök och vitlök
♥ Lime och citron och lite honung. Det är ju bara och använda fantasin.


Visst kan ju ha potatis eller ris, men magen känns lite " lättare" med couscous.                BloggRegistret.se

Kycklingpanna- lätt och laga

image7Vad sägs om en snabb stekt kyckling? Det här tar bara några minuter att laga.
4 portioner
4 kycklingfiléer, ca 500 g
1 purjolök
Arla smör-&rapsolja
310 g Arla Köket pepparrotspanna ( Det är aldrig fel och tillsätta chili och vitlök, salt och peppar )

Gör så här.

Skär kycklingfiléerna i strimlor och purjolöken i skivor. Stek först kycklingen i smör-&rapsolja. Rör ner purjolöken. Tillsätt grädden och smakpastan, rör om och koka ca 2 min. Servera med kokt potatis. ( Du kan ju också hoppa över potatisen och ta couscous istället. ( Couscous är klart på ca 5 minuter) Sallad ska man väl ha!!!

( recept. arla.se )


Bönor och linser

Foods Gif Images

Idag söndag har man sovit gott och länge. Nu har vi gått söndagspromenaden och snart blir det dags och sätta igång med maten.

Jag ska laga min klassika  linssoppa...som egentligen smakar inte så mycket linser...och den soppan är bra för magen.  Den ska bli krämig och till det tar jag och steker några brödbitar och lite creme fraiche och det  blir mums. Jag skriver ner receptet här senare. Soppan är ett bra alternativ för alla vegetarianer.

♥ Äter du bönor och linser?


RSS 2.0